Important! En vistes al món de manguis en què vivim... Copyright: La reproducció o ús de qualsevol fotografia del bloc queda totalment prohibida sense l'autorització de l'autor/administrador del bloc. Si contacteu amb mi dubto que tingui cap problema en passar-vos les fotos, però!

dissabte, 16 de març de 2013

Amfibis i meteorologia

Bones a tothom!!!!

Per fi la setmana passada va arribar la "primavera biològica" (tot i que ha tornat a marxar ràpid jajajajajaj quina re-fredorada!!), i els nostres animalons batracis i salamandroides han tornat a començar la seva activitat, pel que després del descans de la fred ja hi tornaràn de ben segur. Pels rèptils ens haurem d'esperar una miqueeeta més (tot i que ja estàn ben a punt, les sagrantanes i dragons ja es desperten!!).

Encara no havia trobat el moment per comentar la jugada i avui, dia gris, fred i sense pluja he pensat que era el moment per fer-ho. Aqui s'acaba de fer fosc i no es senten els cants de ningú. Però el que volia comentar és que les dues últimes setmanes han estat espectaculars (em refereixo a abans de la re-caiguda de les temperatures), com acostuma a passar amb els inicis d'aquesta temporada. Però ho han estat una mica més que normalment i això té un motiu purament meteorològic... no cal que digui que també sóc aficionat a la meteorologia, i quan la meteorologia i l'herpetologia es combinen... és GENIAL.

I és que aquest cop han sortit tots de cop i ha estat degut al temps. Com a dada representant del tema, el dia 4 de Març vaig fer el seguiment S.A.R.E d'amfibis (pitjeu a l'enllaç per saber de què va el Seguimiento de Anfibios y Reptiles de España, si sou aficionats als amfibis o rèptils és una bona manera de fer un voluntariat útil per la conservació d'aquests animals) més espectacular i variat de la història dels tres anys que porto fent-lo. Hi havia "tot cristu"!!!!!! Fer comptatges de més de 40 Gripaus corredors per bassa (mireu aquests mascles lluitant per una mateixa femella jajajjaaj, s'ha de reconèixer que aquests animals són adorables!! N'hi ha un que el foten a fora de la pilota amb una bona coça!!!):


 .... més de 50 Granotes pintades per bassa (fixeu-vos-hi com s'ajunten tots els mascles a reclamar les femelles a un mateix lloc de la bassa!!! Tots aquests filmats ben a prop i la bassa era ben grossa!!!):

 http://www.youtube.com/watch?v=5fo2zoh74rQ&feature=youtu.be

.... cors de Reineta, Gripaus d'esperons cantant i rondant arreu:

La mirada del gripau d'esperons és de les més brutals d'entre els nostres amfibis

... i alhora Salamandres prenyades, Tritones verdes prenyades i ponent (Iago, per si ho llegeixes, jo també en vaig veure una de ponent ous, però a la "bassa grossa", ja m'entens!!! Uoooo serà massiu de larves si s'aguanta!!!), Granotes verdes (elles ja despertes!!), i moooolts de Gripaus comuns.... tot alhora, mai m'havia passat. Mai. De fet, les úniques espècies que no hi eren són les que mai hi són  a les basses que segueixo pel S.A.R.E: el tritó palmat, el gripauet (=Pelodytes), i el tòtil. Una visita a basses properes va confirmar que sí que el gripauet estava a tope, els altres dos aquest any, no sé perquè, però estàn una mica "sossets".

I és que l'activitat d'aquests animals depèn molt de la meteorologia. Hi ha especies de finals d'hivern, de primavera aviat, de primavera tardana... però això només són patrons generals, i la meteorologia de cada any marca el moment per reproduïr-se. Per exemple, el fet de criar a basses temporals te un punt d'emoció: ELS TEUS FILLS HAN DE TENIR TEMPS DE FER LA METAMORFOSI ABANS DE QUÈ LA BASSA S'ASSEQUI!!!! Amb el que pondre els ous quan la bassa està acabada d'omplir sense perdre-hi ni un dia té molta llògica. Però no només hi ha això: la majoria dels nostres amfibis tenen un rang d'humitat i temperatures per no passar-ho malament amb la seva activitat com a adults... per exemple, les salamandres normalment les trobareu actives a partir d'aproximadament un 90% d'humitat relativa a l'aire i entre uns 2 i 18 graus. El gripaus d'esperons també són molt selectius i a partir de mitja primavera és molt difícil de veure'ls excepte en ocasions realment excepcionals de pluja i suavitat de temperatures (http://herpetsgavarresardenya.blogspot.com.es/2011/10/30-juliol-2011.html, al 30 de Juliol!!!), i en general cada espècie és més fredolica o menys (a les reinetes els hi agrada una mica més la caloreta, i a les granotes verdes, molt i molt més). Finalment, hi ha el factor de la competència: les espècies de capgrossos COMPETEIXEN per l'aliment, pel que no és mala ideia no pondre tothom el mateix dia si es pot evitar.... amb el que cada espècie te unes tendències de temporada i tria de bassa perticulars i fins i tot n'hi ha que poden reproduïr-se també a la tardor cada any.... 
I si ho combinem tot???? És un batibull que només ells entenen, per això a vegades és difícil preveure quan hi haurà la posta d'ous de les espècies.... o quan serà un bona nit d'amfibis.

Aquest cop, el Febrer, quan normalment hi ha la reproducció dels gripaus comuns i les últimes postes de salamandra a la nostra zona, a més a més de les primeres de granota pintada i del menys fredolics com els gripauets o els gripaus d'esperons, doncs ha estat FRED... i SEC:
Això, sumat a una inèrcia de sequera que ja arrossegàvem, ha fet que cap d'aquestes espècies es reproduís al febrer com fan normalment, i que retardessin la seva activitat fins que comencés a ploure.... però no només això, sinó que la llevantada que va portar les pluges també va portar una pujada sobtada de les temperatures i de la cota de neu i va anar seguida d'una segona llevantada, omplint fins a dalt les basses i portant temperatures suaus alhora, esperonant l'activitat de posta de gripaus d'esperons, reinetes, gripaus corredors i tritons.... i dels que portaven el retard, clar, a més de despertar les granotes verdes (=Pelophylax) adormides. En resum, com a tall d'exemple: HA COINCIDIT LA REPRODUCCIÓ DEL GRIPAU COMÚ (típic reproductor de finals d'hivern a la zona) AMB LA REPRODUCCIO DEL GRIPAU CORREDOR (ocasional i de plogudes des d'inicis de pirmavera i fins a la tardor), cosa que passa molt poques vegades. Tot un entreteniment herpetològic, ja que vol dir també que han coincidit postes de tritó amb els dies d'activitat de gripaus d'esperons i de tothom amb tothom, sinó mireu aquest amplexus (aparellament) de reineta com es passeja per pondre per sobre d'una posta de... gripau d'esperons!!!:


i aquesta salamandra que va baixar a parir l'anterior nit (no vaig poguer-ho filmar, aaaaaaaaarrrrrrrrgh!!! Se'm va espantar i se'n va anar a poc a poc després de parir la primera cria!!! Però vaig al·lucinar MAI ho havia vist!!!!):


..... i per acabar el post, bé recordar que la vida porta a la mort i que la vida necessita la mort per mantenir-se: en fi, que hi ha depredadors i que necessiten menjar... aquí les restes d'una "gripaua corredora".... , pel que sembla, al depredador (?¿?¿?qui deu haver estat, és difícil de saber?¿?¿) només l'hi en van sobrar alguns ous... potser massa gelatina és dolent per païr:El dia que tinguem en compte toooootes les variables que poden influïr en l'activitat d'aquests animals podrem preveure amb seguretat quan serà una molt bona nit d'amfibis, de moment, ens toca suposar-ho a la nostra manera (ja ho fem prou bé!!) i alhora de tant en tant sorprendre'ns, que mola un ou, també!!!

Fins a la propera gent!!!
1 comentari:

 1. A las buenas tardes:

  ¡¡¡JODER EUDALD, YA ERA HORA DE QUE COLGARAS VÍDEOS PORNO!!!...., ¡¡rediós menudas orgías!!..., ¡¡esas balsas parecen la mansión Playboy!!. ¡Desde luego cuánto vicio.............ayyyyyyyyyyy Señor, Señor....!.
  Pues bueno, ya está aquí la primavera. Para mí, la mejor época para ver herpetos, al menos en las zonas que yo suelo frecuentar (interior de Galicia). En el caso de los anfibios, las temperaturas suaves y los nada raros episodios de lluvia permiten observarlos sin dificultad.
  En cuanto a los reptiles podría pensarse que los últimos días del invierno y primeras semanas de la primavera, aportan menos observaciones que las semanas comprendidas entre comienzos de Mayo y mediados-finales del mes de Junio. En general, así sucede. Sin embargo, a finales del invierno y comienzos de la primavera, una parte del matorral y la vegetación rastrera se encuentra en su fase inicial de crecimiento, la vegetación no se ha adensado, y por lo tanto, permite detectar y observar con bastante facilidad a una buena cantidad de especies; como poco a las menos termófilas. Para los aficionados a fotografiarlos, pienso que no es mala época para sacarles unas buenas instantáneas.

  Hasta la próxima. Un saludo.

  ResponElimina