Important! En vistes al món de manguis en què vivim... Copyright: La reproducció o ús de qualsevol fotografia del bloc queda totalment prohibida sense l'autorització de l'autor/administrador del bloc. Si contacteu amb mi dubto que tingui cap problema en passar-vos les fotos, però!

dijous, 20 d’octubre del 2011

19-20 Oct '11: Ha arribat la tardor!! = Surten les salamandres!!

Bé, ja era hora.... uns ruixats preciosos ens van deixar ahir 23 litres per metre quadrat, un terra ben i ben moll i una nit perfecta perquè sortissin els nostres amfibis a passejar, a alimentar-se, alguns a intentar reproduïr-se (Si cau prou aigua? Això de la tardor i els amfibis sempre és una mica misteriós... l'any passat se'n van reproduïr unes quantes espècies a la tardor, potser aquest any no serà igual) i a començar a migrar cap als seus refugis hivernals. Els primers que van aparèixer, els gripaus comuns (Bufo bufo):


Les més abundants, però, com sempre a la tardor de les nostres contrades, van ser les salamandres (Salamandra salamandra), i a alguns llocs, com fondalades boscoses, mooooolt abundants.... les millors èpoques per veure aquest amfibi aquí a casa nostra és la tardor i no la primavera: de fet és a finals de tardor i començaments d'hivern quan ja n'apareixen les femelles prenyades i primeres larves a les rieres



De moment de salamandra només n'hi havia una de prenyada, i curiosament la senyora portava un barret d'opilió (que després va marxar molt simpàticament):



Curiosament, també era de les poquíssimes salamandres de la zona amb alguns tímids tocs o punts vermellosos a les aixelles i al ventre (fet poc habitual aquí a les gavarres o l'ardenya!):


Les altres espècies que com sempre en aquestes ocasions van aparèixer en grans nombres van ser els gripaus corrredors (Bufo calamita),


i les granotes pintades (Discoglossus pictus), ràpidament preparades a ocupar les basses per si plou prou per reproduïr-s'hi:


les granotes verdes (Pelophylax perezi.... aquesta possiblement Kl.grafi, era gegant!) no fallen a les seves basses:

 
Però la sorpresa final la van donar els gripaus d'esperons (Pelobates cultripes), ja que a part d'aparèixe'n un d'adult tot just "desenterrat"...



En van aparèixer molts de ben petitons (d'aquesta primavera, vaja), que em van deixar fe'ls-hi fotos tant simpàtiques com aquesta...


...o aquesta altre, on aquí, el germà petit de l'esquerre sap molt bé que després de molt de temps d'inactivitat cal fer estiraments abans de anar a caçar per no lesionar-se!!! :


Una nit prou interessant per ser la primera de la tardor "real": tot i que tardor "astronòmica" va començar ja fa temps, podríem considerar que ahir va ser quan va arribar la tardor a casa nostra. Benvinguda sigui. Nits de salamandra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada