Important! En vistes al món de manguis en què vivim... Copyright: La reproducció o ús de qualsevol fotografia del bloc queda totalment prohibida sense l'autorització de l'autor/administrador del bloc. Si contacteu amb mi dubto que tingui cap problema en passar-vos les fotos, però!

dimarts, 14 de febrer del 2012

Glaçats!! Mala cara quan morirem

Poques coses ni gaire activitat hi ha per comentar sobre amfibis i rèptils els dies més freds de l'any... de fet, són molt millors dies per sortir donar un volt i aprofitar per veure quatre ocellets que, degut a les fredorades d'aquí i sobretot a la fredorada que està cardant a europa (que és molt més seriosa) han apregut a les nostres contrades en un nombre molt més abundant que l'habitual: pinsans, tords, fredelugues, aligots, gratapalles, bitxacs, titelles, bernats pescaires despistats i altres ocellets o ocellots que normalment es farien pregar una mica per veure'ls bé i que ara o n'hi ha a quilos o que n'hi ha els mateixos de tot l'any, però cansats a vegades de sobreviure a la fred per marxar massa lluny i així es deixen fer fotos una mica més fàcilment...

Fredeluga

Titella

Tord

Bernat pescaire
....però anant a localitzar un parell de basses per la zona de Cassà avui m'he trobat amb la resposta a una pregunta que algunes vegades m'havia formulat sobre els tritons: és ben sabut que alguns tritons a les zones mediterrànies passen l'hivern al fons de les basses, i que aguanten bé a sota el gel, però... què passa si ve una onada de fred siberiana i la columna d'aigua es glaça..... sencera?? Què farem??? La resposta és aquí, al centre a baix de la foto, una taqueta negre... ja es veu que la resta de la foto és un bassa amb la columna glaçada sencera no? (i si no us ho sembla, ja us ho dic jo: sí, estava glaçada tota, no era massa fonda)


Ampliant-ho a la zona d'interès:
 

La resposta és aquesta. Si veus que se't glaça la bassa sencera, escarbes per sota el glaç i intentes fugir-ne com puguis... però possiblement acabis esgotat, i a sobre si se t'està glaçant la bassa sencera és que a fora deuràs estar, aquests dies a Cassà, a uns -7ºC. I això és el que va passar... aquesta cosa negre no és res més que el cadàver, encara conservat, d'una pobra femella, prenyada, de tritó verd (Triturus marmoratus) que el més probable és que morís de fred i de cansament, que es va quedar a mig camí intentant passar a la bassa del cantó, a no més de 2 metres d'on va morir intentant salvar-se ella i la seva esgotadora càrrega d'ous al seu ventre.... 
Quina història més dura, no? Doncs sí, a mi m'ho sembla bastant.... Si hem triat un mala bassa, què hi farem? Doncs... el més probable i com diu la dita: mala cara quan morirem. La natura no sempre són flors i violes, no senyor, ni de lluny.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada